UPALA SLUZOKOŽE ŽELUCA - GASTRITIS
Jedan od najčešćih problema vezanih za varenje hrane je upala sluzokože želuca odnosno gastritis.
Gastritis predstavlja zbirni naziv za više stanja koja imaju jednu stvar zajedničku – zapaljenje sluznice želuca.
Oboljenje je najčešće izazvano infekcijom želuca bakterijom Helicobacter pylori, nekontrolisanom upotrebom lekova protiv upale i bolova (aspirin, ibuprofen), prekomernim unosom alkohola, stresom.
Gastritis može biti akutnog karaktera (nastaje iznenada, simptomi jako izraženi, stalno prisutni) ili imati hroničan tok (postepeno se razvija, simptomi nisu svakodnevno prisutni, slabijeg su intenziteta).
SIMPTOMI GASTRITISA
Najznačajniji simptomi su:
- Gorušica ili bol u gornjem abdomenu (bol u želucu), koji se pogoršava ili postaje slabiji nakon jela,
- Mučnina,
- Povraćanje, najčešće ujutro pre uzimanja hrane,
- Osećaj težine u želucu nakon jela.
Ukoliko se ne leči, gastritis se može iskomplikovati stvaranjem čira na sluzokoži.
TERAPIJA ZA GASTRITIS
Kod upale želudačne sluznice preporučuje se Čajna mešavina sa bokvicom i Melem protiv čira na želucu.
Čaj oblaže sluznicu i deluje protivupalno, reguliše PH vrednost sluznice i osnažuje želudac, dok melem ima funkciju da regeneriše sluznicu i jača opnu želuca i reguliše lučenje kiseline.
Kod ove terapije se posle svake upotrebe čaja koristi melem protiv čira na želucu (i kada pacijent nema čir) jer melem oblaže i štiti sluznicu želuca.
I čaj i melem se koriste pre obroka, tri puta dnevno. Potrebno je da prođe 15 minuta između čaja i melema, a 30 minuta nakon korišćenja melema ne treba unositi ni hranu ni piće.
Treba naglasiti da se, posebno kod hronične upale želudačne sluznice, terapija pije duži vremenski period.
Uz primenu biljne terapije, neophodno je promeniti loše životne navike, a posebno stil ishrane.
Trebalo bi jesti češće, manje obroke, izbegavati hranu koja je začinjena, kisela, pržena i previše masna, a savetuje se da se ne konzumiraju alkoholna pića.
Da bi izbegli infekciju H. Pylori veoma je bitna lična higijena ruku, često pranje ruku vodom i sapunom, kao i konzumiranje hrane pripremljene na adekvatan način.