Giht, ulog ili podagra je bolest koja nastaje usled poremećaja metabolizma mokraćne kiseline i njenih soli koje se onda talože u šupljinama zglobova umesto da se izluče putem bubrega. Podagra je grčka reč( podos-noga, agra- zarobljen) koja najbolje opisuje ovaj napadnut, otečen i zadebljao zglob koji gubi svoju elastičnost i pokretljivost.
U akutnoj fazi giht može biti praćen i povišenom temperaturom. Giht napada zglobove prstiju ruku i nogu i najčešće polazi od palca na nozi. U hroničnoh fazi giht može napasti vise zglobova i tada se teško razlikuje od reume. Dolazi do deformiteta prstiju, postaju zadebljali, neelastični, nepokretni, bolni.
Da bi se utvrdilo da li je reč o gihtu ili reumi najbolje je da se uradi analiza venske krvi gde će se na osnovu prisutnosti mokraćne kiseline i njenih soli u krvi utvrditi da li je reč o jednom ili drugom oboljenju.
Giht je nasledna bolesti tako da možemo reći da je nasledni faktor dominantan ali nepravilna ishrana i način života kao i stresovi takođe se mogu svrstati u uzroke koji ubrzavaju ispoljavanje ove bolesti. Iako su uzroci nastanka ovih bolesti zglobova različiti, u narodnoj medicini se leče na sličan način.
Klasični lekovi su uglavnom usmereni na otklanjanje bola, donosno posledice bolesti, dok biljna terapija ima jedan potpuno drugačiji pristup.
Osnovu lečenja predstavlja pravilna ishrana i čajevi.
Giht je bolest loših sokova organizma – prisutno je puno taloga i otrovnih materija kao posledica poremećenog metabolizma, dugogodišnjeg uzimanja lekova, nepravilne ishrane. Zato su čajevi od ogromnog značaja u terapiji ove bolesti jer omogućavaju čišćenje organizma od štetnih materija.
TERAPIJA
Naša biljna terapija za giht se sastoji iz više preparata koji, svaki na svoj način, doprinose slabljenju tegoba i doprinose poboljšanju opšteg stanja korisnika.
Tu spada:
- ČAJNA MEŠAVINA ZA ČIŠĆENJE KRVI,
- KAPI SA PIREVINOM
- ČAJ ZA JETRU ( ČAJNA MEŠAVINA SA CIKORIJOM)
- PRAH ZA JAČANJE IMUNO SISTEMA.
* Prah za jačanje je ovde neophodan upravo zbog brzog stradanja kostiju jer predstavlja pravo bogadstvo vitamina i minerala.
Ovi čajevi i tinkture se ne piju istovremeno.
Pacijent će uzimati ČAJNU MEŠAVINU ZA ČIŠĆENJE KRVI jedan dan a sledeći dan ČAJ ZA JETRU ( ČAJNA MEŠAVINA SA CIKORIJOM) i tako naizmenično a svaki dan koristi KAPI SA PIREVINOM I PRAH ZA JAČANJE IMUNO SISTEMA.
Ovakva kombinacija je pokazala najbolji efekat jer poboljšava cirkulaciju i smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline i njenih urata (soli), ubrzava izlučivanje otrovnih materija iz organizma i stimuliše rad jetre koja najčešće nedovoljno radi kod ovakvih poremećaja.
Kao dopunu ove terapije preporučujemo i MELEM ZA REUMU.
On se nanosi laganom masažom na obolelo mesto. Zagreva zglobove, otklanja bol, podstiče cirkulaciju i odvod toksičnih materija putem krvi. Nanosi se uveče pred spavanje a može i više puta u toku dana. Ovakav sveobuhvatan pristup bolesti ima maksimalan efekat i daje najbolje rezultate.ISHRANA
Ishrana ovde zauzima veoma važno mesto.
1. Pravilnom ishranom se smanjuje koncentracija štetnih materija koje će se istaložiti u zglobovima,
2. Svi ovi poremećaji dovode do lošeg podmazivanja zglobova. Glavni podmazivač naših zglobova i svih pokretnih delova tela je sinovijalna tečnost. To je jedna viskozna tečnost u kojoj su rastvorene mineralne soli i belančevina nukleoprotein koja joj daje svojstvo podmazivanja. Lučenje sinovijalne tečnosti je tako veoma bitno za naš organizam a za njeno stvaranje je bitno, između ostalog, i da se unosi dosta tečnosti:supice, čorbice, čajevi, voda...
Ono što treba izbaciti su namirnice bogate belančevinama: svinjsko meso, mast, mesne prerađevine (slanina, salama, parizer, pršute), plava riba, jaja i jela od jaja, kačkavalj, pavlaka, smanjiti količine putera i margarina. Može se uzimati mladi, neslani, kravlji sir, kiselo mleko, manje količine posnog mesa (teletina, piletina, junetina, govedina, bela riba) Izbacuje se denaturirana, prerađena hrana: industrijski šećer, sva peciva od belog brašna, konzervirane namirnice. Reumatičari ne bi trebali da konzumiraju konzerviranu hranu, pikantna jela, jake začine, alkohol, kafu. U prvom planu trebaju da bude ishrana bogata vitaminima. Vitamini B grupe. Žitarice u integralnom obliku – odnosno celo zrno sa omotačem (pirinač, kukuruz, heljda, pšenica, raž, ječam, ovas, zob). Crno brašno, inaktivisani kvasac. Primećeno je da vitamini B grupe uzeti kroz pravilnu ishranu (ne u tabletama) poboljšavaju elastičnost zglobova, stimulišu lučenje sinovijalne tečnosti, regulišu metabolizam masti, belančevina, ugljenih hidrata. Izvanredni su i u lečenju polineurita, odnosno upale živaca jer kod reumatskih bolesnika zbog loše periferne cirkulacije često obole i periferni nervni sistem. Unos svih vitamina A;D;C i posebno B je ovde od izuzetnog značaja. Preporučuje se puno presne salate: kupus, šargarepa, cvekla presna ili kuvana, karfiol, blitva, spanać, zelena salata. Ovo povrće je osim vitaminima bogato i kalcijumom. Najlekovitiji sokovi za reumatičare su rasol od kiselog kupusa, sok od slatkog kupusa, sok od šargarepe i celera. Od ulja se mogu koristiti maslinovo ulje, ulje kukuruznih klica, suncokretovo ulje. Treba izostaviti alkoholno i vinsko sirće, a začinjavati sa limunovim sokom, kiselim mlekom ili surutkom. Preporučuju se supe i čorbe od zeleniša (koren i list celera, koren i list peršuna, šargarepa, mirođija, ruzmarin, majoran, bosiljak). Takođe se preporučuje crni, beli luk, sremuš i praziluk. Pomoću ovih začina se može popraviti ukus svake hrane, a istovremeno se čisti organizam od svih toksičnih, odnosno škodljivih materija i jača imunitet.
Deca reumatičari se ne smeju odreći belančevina zbog razvoja, ali u svakom slučaju i kod njih treba smanjiti količinu. U pogledu upotrebe voća nema nikakvih zabrana. Reumatičari voće mogu uzimati neograničeno.