U lečenju reume ishrana zauzima veoma važno mesto. Zašto je tako? 1. Pravilnom ishranom se smanjuje koncentracija štetnih materija koje će se istaložiti u zglobovima. 2. Svi ovi poremećaji dovode do lošeg podmazivanja zglobova. Glavni podmazivač naših zglobova i svih pokretnih delova tela je sinovijalna tečnost. To je viskozna tečnost u kojoj su rastvorene mineralne soli i belančevina nukleoprotein koja joj daje svojstvo podmazivanja. Lučenje sinovijalne tečnosti je tako veoma bitno za naš organizam, a za njeno stvaranje je bitno, između ostalog, i da se unosi dosta tečnosti:supice, čorbice, čajevi, voda... Svim našim korisnicima terapije za reumu uvek savetujemo i poseban dijetetski režim koji je propisala Biljana Martinović, autor receptura, a na osnovu višedecenijskog iskustva. Šta savetujemo reumatičarima? Šta je nepoželjno u ishrani obolelih od reume? Ono što najpre treba izbaciti su namirnice bogate belančevinama: svinjsko meso, mast, mesne prerađevine (slanina, salama, parizer, pršute), plava riba, jaja i jela od jaja, kačkavalj, pavlaka, smanjiti količine putera i margarina. Izbacuje se denaturirana, prerađena hrana: industrijski šećer, sva peciva od belog brašna, konzervirane namirnice. Reumatičari ne bi trebalo da konzumiraju konzerviranu hranu, pikantna jela, jake začine, alkohol i kafu. Kako treba da se hrane reumatičari? - U prvom planu treba da bude ishrana bogata vitaminima. Može se uzimati mladi, neslani, kravlji sir, kiselo mleko, manje količine posnog mesa (teletina, piletina, junetina, govedina, bela riba). - Unos svih vitamina A, D, C, a posebno vitamina B je od izuzetnog značaja. - Žitarice u integralnom obliku – odnosno celo zrno sa omotačem (pirinač, kukuruz, heljda, pšenica, raž, ječam, ovas, zob). Crno brašno, inaktivisani kvasac. - Primećeno je da vitamini B grupe uzeti kroz pravilnu ishranu (ne u tabletama) poboljšavaju elastičnost zglobova, stimulišu lučenje sinovijalne tečnosti, regulišu metabolizam masti, belančevina, ugljenih hidrata. Izvanredni su i u lečenju polineurita, odnosno upale živaca jer kod reumatskih bolesnika zbog loše periferne cirkulacije često obole i periferni nervni sistem. - Preporučuje se puno presne salate: kupus, šargarepa, cvekla presna ili kuvana, karfiol, blitva, spanać, zelena salata. Ovo povrće je osim vitaminima bogato i kalcijumom. Najlekovitiji sokovi za reumatičare su rasol od kiselog kupusa, sok od slatkog kupusa, sok od šargarepe i celera. - Od ulja se mogu koristiti maslinovo ulje, ulje kukuruznih klica, suncokretovo ulje. - Treba izostaviti alkoholno i vinsko sirće, a začinjavati sa limunovim sokom, kiselim mlekom ili surutkom. - Preporučuju se supe i čorbe od zeleniša (koren i list celera, koren i list peršuna, šargarepa, mirođija, ruzmarin, majoran, bosiljak). Kada je reč o začinima preporučuju se crni i beli luk, sremuš i praziluk. Pomoću ovih začina se može popraviti ukus svake hrane, a istovremeno se čisti organizam od svih toksičnih, odnosno škodljivih materija i jača imunitet. - Deca reumatičari se ne smeju odreći belančevina zbog razvoja, ali u svakom slučaju i kod njih treba smanjiti količinu. - U pogledu upotrebe voća nema nikakvih zabrana. Reumatičari voće mogu uzimati neograničeno. BILJNA TERAPIJA ZA REUMU Ako vas muče neprijatni simptomi reume, bol i ukočenost, možemo vam preporučiti našu biljnu terapiju koja pokazuje izuzetne rezultate. O terapiji saznajte više klikom na LINK.
U lečenju reume ishrana zauzima veoma važno mesto. Zašto je tako? 1. Pravilnom ishranom se smanjuje koncentracija štetnih materija koje će se istaložiti u zglobovima. 2. Svi ovi poremećaji dovode do lošeg podmazivanja zglobova. Glavni podmazivač naših zglobova i svih pokretnih delova tela je sinovijalna tečnost. To je viskozna tečnost u kojoj su rastvorene mineralne soli i belančevina nukleoprotein koja joj daje svojstvo podmazivanja. Lučenje sinovijalne tečnosti je tako veoma bitno za naš organizam, a za njeno stvaranje je bitno, između ostalog, i da se unosi dosta tečnosti:supice, čorbice, čajevi, voda... Svim našim korisnicima terapije za reumu uvek savetujemo i poseban dijetetski režim koji je propisala Biljana Martinović, autor receptura, a na osnovu višedecenijskog iskustva. Šta savetujemo reumatičarima? Šta je nepoželjno u ishrani obolelih od reume? Ono što najpre treba izbaciti su namirnice bogate belančevinama: svinjsko meso, mast, mesne prerađevine (slanina, salama, parizer, pršute), plava riba, jaja i jela od jaja, kačkavalj, pavlaka, smanjiti količine putera i margarina. Izbacuje se denaturirana, prerađena hrana: industrijski šećer, sva peciva od belog brašna, konzervirane namirnice. Reumatičari ne bi trebalo da konzumiraju konzerviranu hranu, pikantna jela, jake začine, alkohol i kafu.
Kako treba da se hrane reumatičari? - U prvom planu treba da bude ishrana bogata vitaminima. Može se uzimati mladi, neslani, kravlji sir, kiselo mleko, manje količine posnog mesa (teletina, piletina, junetina, govedina, bela riba). - Unos svih vitamina A, D, C, a posebno vitamina B je od izuzetnog značaja. - Žitarice u integralnom obliku – odnosno celo zrno sa omotačem (pirinač, kukuruz, heljda, pšenica, raž, ječam, ovas, zob). Crno brašno, inaktivisani kvasac. - Primećeno je da vitamini B grupe uzeti kroz pravilnu ishranu (ne u tabletama) poboljšavaju elastičnost zglobova, stimulišu lučenje sinovijalne tečnosti, regulišu metabolizam masti, belančevina, ugljenih hidrata. Izvanredni su i u lečenju polineurita, odnosno upale živaca jer kod reumatskih bolesnika zbog loše periferne cirkulacije često obole i periferni nervni sistem. - Preporučuje se puno presne salate: kupus, šargarepa, cvekla presna ili kuvana, karfiol, blitva, spanać, zelena salata. Ovo povrće je osim vitaminima bogato i kalcijumom. Najlekovitiji sokovi za reumatičare su rasol od kiselog kupusa, sok od slatkog kupusa, sok od šargarepe i celera. - Od ulja se mogu koristiti maslinovo ulje, ulje kukuruznih klica, suncokretovo ulje. - Treba izostaviti alkoholno i vinsko sirće, a začinjavati sa limunovim sokom, kiselim mlekom ili surutkom. - Preporučuju se supe i čorbe od zeleniša (koren i list celera, koren i list peršuna, šargarepa, mirođija, ruzmarin, majoran, bosiljak). Kada je reč o začinima preporučuju se crni i beli luk, sremuš i praziluk. Pomoću ovih začina se može popraviti ukus svake hrane, a istovremeno se čisti organizam od svih toksičnih, odnosno škodljivih materija i jača imunitet. - Deca reumatičari se ne smeju odreći belančevina zbog razvoja, ali u svakom slučaju i kod njih treba smanjiti količinu. - U pogledu upotrebe voća nema nikakvih zabrana. Reumatičari voće mogu uzimati neograničeno.
BILJNA TERAPIJA ZA REUMU
Ako vas muče neprijatni simptomi reume, bol i ukočenost, možemo vam preporučiti našu biljnu terapiju koja pokazuje izuzetne rezultate. O terapiji saznajte više klikom na LINK.
TAGS :
TAGS: